سرطان تخمدان چه بیماری است؟تخمدان ها ساختارهایی به اندازه بادام هستند که در زنان به صورت جفت وجود دارند. تخمدان ها غدد جنسی (گنادهای) فرد مونث هستند و در فیزیولوژی جنس مونث، در کل زندگی وی نقش مهمی را ایفا می کنند. تخمدان ها مسئول ترشح استروژن و پروژسترون هستند، این دو هورمون برای آزاد شدن تخمک ها یا اووم لازمند و در روند متعاقب باروری، لانه گزینی، بارداری و زایمان هم مهم هستند. تخمک ها از تخمدان ها آزاد می شوند و باعث می شوند تا تخمدان ها از مهمترین اعضای بدن فرد مونث باشند.
سرطان تخمدان، بیماری است که تخمدان ها را درگیر می کند و زمانی به این نام خوانده می شود که سلول های بدخیم یا توموری در تخمدان ها یافت شوند.
سرطان تخمدان را می توان به صورت وسیعی در دو دسته تقسیم بندی کرد:
- سرطان های برخاسته از سلول های اپی تلیالی تخمدان
- سرطان های برخاسته از سلول های زایای ( ژرمینال) تخمدان
اکثر موارد مرتبط با این بیماری، سرطان های خوش خیم و کیست ها می باشد. معمولاً سرطان های خوش خیم و کیست ها آن قدر هم خطرناک و وحشتناک نیستند. سرطان های خوش خیم، سرطان هایی هستند که به سایر بخش های بدن پخش نمی شوند و آن ها به صورت توموری ایجاد می شوند و رشد می کنند و به راحتی با جراحی برداشته می شوند.
تومورهای خوشخیم و بدخیم هر دو سرطان هستند و ناشی از رشد خارج از کنترل سلول های تخمدانی هستند ولی تومورهای بدخیم خطرناکتر هستند. تومورهای بدخیم ظرفیت انتشار به بافت ها و اعضای مجاور را دارند. این امر باعث می شود که سرطان های بدخیم جدی تر به نظر برسند. تومور بدخیم ظرفیت تهاجم و ریزش و پخش شدن را دارد. ظرفیت تهاجم، به این معنی است که برخی از بافت های توموری ممکن است به بافت های مجاور دست اندازی کنند. ریزش توموری اصطلاحی است که برای روند ریزش تومور از تخمدان به حفره شکمی به کار می رود که می تواند باعث سرطان در آن ناحیه شود. انتشار و پخش تومور به این معنی است که سلول های توموری ممکن است از راه لنف پخش شوند و به گره های لنفاوی شکم، لگن و غیره برسند.
کیست های خوش خیم و بدخیم هم شایعند. کیست ها پر از مایع هستند که به صورت برجستگی و برآمدگی در تخمدان ها دیده می شوند. آن ها ممکن است ظرفیت انتشار و پخش شدن را داشته باشند و یا ممکن است فقط محدود به فضای کیست باشند. کیست ها معمولاً در مرحله ی پیشرفته بیماری شناسایی می شوند و با جراحی برداشته می شوند. موارد گزارش شده ی کیست ها در تخمدان بیش از موارد گزارش شده ی تومورهای تخمدانی است. گزینه های درمانی برای سرطان تخمدان شامل طیفی از موارد زیر است: از جراحی تا رویکرد درمانی شیمی درمانی سیستمیک (شیمی درمانی کل بدن) است.
درمان موضعی شامل رادیوتراپی (اشعه درمانی) و جراحی است. شیمی درمانی را می توان به انواع شیمی درمانی داخل صفاقی (intra-peritoneal chemotherapy) و شیمی درمانی سیستمیک- systemic chemotherapy تقسیم بندی کرد. تومور مارکرها (نشانگرهای بیولوژیک توموری) امروزه به طور وسیعی برای شناسایی سرطان تخمدان به کار می روند. تومور مارکر ها برخی از مواد هستند که در طی سرطان تخمدان در بدن یافت می شوند. این مواد یا توسط تخمدان های دچار سرطان تولید می شوند و یا به طور اختصاصی تر از خود تومور تولید می شوند و یا ممکن است توسط بافت های طبیعی بدن در زمان ابتلا به سرطان تخمدان ایجاد شوند.
ادامه موضوع