سرطان، رشد و تقسیم کنترل نشده سلول هایی است که از الگوی منظم و معمول چرخه سلولی خارج شده اند. سلول های سرطانی، تومورها یا نئوپلاسمی سلول های تغییرشکل یافته ای هستند. این سلول های تغییر شکل یافته، در شرایطی که سلول های طبیعی از کار می افتند به تقسیم خود ادامه می دهند. سرطان سینه وضعیتی است که در آن از سلول های سینه، سلول های بدخیم یا یک سلول نئوپلاسمی پدیدار می شود. طی تحقیقاتی که در زمینه سرطان سینه تا به امروز انجام شده است علت اصلی و دقیق آن همچنان ناشناخته است.
سرطان سینه، به طور معمول زنان را مبتلا می کند و یکی از شایع ترین انواع سرطان در زنان است به طوری که یک سوم تمام انواع سرطان هایی که زنان به آن مبتلا می شوند را در بر می گیرد و از بین تمامی سرطان ها بیش ترین میزان شیوع را دارد.
پس ازسرطان ریه دومین علت مرگ و میر زنان از بین سرطان های مختلف، سرطان سینه است. این
سرطان تنها در یک درصد از زنان زیر 25 سال دیده می شود اما در سنین بالاتر، این میزان افزایش شدیدی می یابد. منحنی شروع این سرطان در زنان بالاتر از 30 سال شیب تندتری پیدا می کند. بیش ترین تعداد مرگ و میر ناشی از این سرطان در انگلستان و ولز، در هر جمعیت 100000 نفره، 7/27 و کم ترین آن در کره جنوبی به ازای 100000 نفر 6/2، مشاهده شده است.
علائم بسیاری برای تشخیص این سرطان وجود دارد.
- وجود توده با افزایش خفیف ضخامت در سینه یا ناحیه زیر بغل
- بد شکل شدن سینه
- ترشح خفیف از نوک سینه
- تغییر رنگ بافت سینه و نوک آن
از علائم دیگر سرطان سینه می توان درد در ناحیه سینه، حساسیت و درد در نوک سینه، پوسته ریزی پوست نوک سینه و حلقه رنگین اطراف آن و ترک نوک سینه را نام برد.
در مراحل اولیه سرطان سینه، علائم چندانی مشاهده نمی شود. علاوه بر این شناسایی این علائم نیز دشوار است.
تشخیص سرطان سینه، عمدتاً به سه طریق انجام می شود:
- معاینه با دست
- ماموگرافی
- آلتراسونوگرافی (سونوگرافی با استفاده از امواج فراصوتی)
تشخیص سرطان سینه از طریق
معاینه با دست به این معنی است که پزشک با کف دست توده موجود در سینه را به دقت احساس می کند.
ماموگرافی همان تشخیص سرطان سینه با استفاده از اشعه x است. همان طور که می دانید سینه، غده ای است که در پستانداران وجود دارد و همین ممکن است علت نام گذاری اصطلاح ماموگرافی باشد. تشخیص این سرطان با استفاده از امواج فراصوتی را
آلتراسونوگرافی می نامند. یکی دیگر از روش های تشخیص سرطان سینه، دَمش با استفاده از سوزن ظریف (fine need aspiration) است.
پس از این که یک توده غیرطبیعی در سینه یافت شد با استفاده از یک سوزن ظریف در بافت سینه دمیده می شود. شخص بیمار، خود می تواند معاینه با دست را انجام دهد و 75% از توده ها، طی معاینه خود شخص شناسایی می شوند.
تحقیقات مربوط به این سرطان ،عمدتاً بر فاکتورهای این بیماری و نیز درمان های احتمالی آن متمرکز شده اند. اما علت اصلی این سرطان هنوز ناشناخته است. طی این تحقیقات، ریسک فاکتورها و نیز افرادی که مستعد ابتلا به این سرطان هستند شناسایی شده اند، بر اساس یافته های تحقیقاتی به زنان توصیه می شود که خودشان، معاینه معمول مربوط به سینه را انجام دهند. همچنین محققان برای گروه های مختلفی که باید معاینه شخصی سینه را انجام دهند جدولی تهیه کرده اند. سرطان سینه در میان درصد اندکی از مردان نیز مشاهده شده است.
باورهای اشتباه متعددی درباره سرطان سینه وجود دارد، مانند اینکه سرطان سینه تنها زنان مسن را مبتلا می کند. یا اینکه عدم وجود سابقه ابتلا به این سرطان در خانواده ای نشان دهنده این است که هیچکدام از افراد آن خانواده به این سرطان مبتلا نخواهند شد. از دیگر باورهای غلط این است که استفاده از قرص های کنترل موالید و ضد تعریق باعث ابتلا به سرطان سینه می شود. از این باورهای غلط این در مورد سرطان سینه اجتناب کنید و خود معاینه شخصی سینه را انجام دهید. این بهترین روش برای جلوگیری از خطر ابتلا به سرطان سینه است.
ادامه موضوع