غده پروستات در جلوی رکتوم و در زیر مثانه قرار دارد. مجرای پیشاب که یک لوله ی کوچک می باشد در پروستات قرار دارد. ادرار در مسیر این مجرا جریان پیدا می کند. غده پروستات به اندازه ی یک گردو می باشد. با این حال سرطان غده ی
پروستات خطری است که زندگی فرد مبتلا را تهدید می کند.
غده پروستات مهمترین مخزن ذخیره ی مایع منی می باشد. کارکردهای مختلف مایع منی به شرح زیر است:
- تغذیه ی اسپرمها
- خاصیت قلیایی دارد و بر ویژگی اسیدی مجرای زنانه غلبه می کند.
- بعنوان یک مایع ناقل به اسپرمها این توان را می دهد تا در آن شنا کرده و خود را به تخمک برسانند.
بنابراین سرطان پروستات می تواند تاثیرات مخربی را بر کارکردهای جنسی و تولید مثلی در مرد بجا بگذارد.
چرا برخی از افراد به سرطان پروستات مبتلا می شوند و برخی دیگر خیر؟علل سرطان پروستات هنوز به طور کامل شناسایی نشده اند. عوامل ژنتیکی و رژیم غذایی به عنوان عوامل اصلی ابتلا به سرطان پروستات در نظر گرفته می شوند. البته این مساله هنوز ثابت نشده است.
سرطان پروستات زمانی آشکار می شود که سلولهای غده ی پروستات که بطور غیرقابل کنترلی چند برابر می شوند از طریق گره های لنفاوی وارد بخشهای دیگر بدن شده و زندگی فرد را تهدید کنند.
علایم اولیه این بیماری که عبارتند از مشکلات ادراری و اختلال در عملکرد نعوذی به گونه ای می باشند که شاید اصلا نتوان تصور کرد که فرد به سرطان مبتلا باشد. در برخی موارد
سرطان تشخیص داده نمی شود و بیمار به دلایل دیگر ناشی از سرطان پروستات با گذر زمان جان خود را از دست دهد.
سرطان پروستات در جوامع آفریقایی و بخشهایی از اروپا و ایالات متحده بسیار شایع است. به نظر می رسد مردان آسیایی کمتر در معرض این بیماری قرار داشته باشند. علت بسیاری از مرگ و میرهای ناشی از سرطان در ایالات متحده و دیگر نقاط جهان سرطان پروستات می باشد.
مردان گروه سنی 45 سال به بالا بیشتر در معرض سرطان پروستات قرار دارند. تستهای تشخیص سرطان پروستات عبارتند معاینات بدنی، آزمایشهای خون و آزمایش PSA، (آزمایش آنتی ژن مخصوص پروستات).
برای انجام بیوپسی بخشی از غده ی پروستات برداشته می شود و در زیر میکروسکوپ بررسی می شود. برای تشخیص سرطان پروستات و چگونگی پیشرفت آن عکسبرداری اشعه ی ایکس و اسکن استخوان توصیه می شود.
سرطان پروستات با روشهای جراحی، پرتو درمانی، هورمون درمانی و در برخی مواقع شیمی درمانی، پرتو درمانی و یا ترکیبی از دو روش درمان می شود. نوع درمان پیشنهادیی به سن فرد، شرایط مزاجی فرد، گسترش و رشد سرطان و مشاهده ی سرطان در بررسی های میکروسکوپی بستگی دارد. بسیاری از مردان پیش از اینکه عوارض بیماری کاملاً خود را نشان دهند، از بیماری می میرند. بنابراین لازم است که تمامی مردان 45 سال به بالا معاینات منظمی را انجام دهند تا در همان شروع بیماری بتوان آنرا تشخیص داد. در صورت تشخیص زود هنگام بیماری، فرصت درمان بیشتر می شود.
ادامه موضوع